Op bezoek bij: Vox Musica

Identikit:

  • Naam: Vox Musica
  • sinds: 1997
  • Gemeente: Roeselare
  • Aantal leden vandaag: 140 (80 in het jeugdkoor, 30 in het kinderkoor en 30 in het volwassen koor)
  • Volgende evenement: concert 20 jaar Vox Musica op 20-21 april in De Spil.

 

Een nieuwe maand, dat betekent ook een nieuwe vereniging in de spotlights! Deze keer nemen we koor en cultuurvereniging Vox Musica onder de loep. Reacties als “jullie klinken precies als Scala” krijgen ze wel vaker te horen. Maar ze willen het bewust kleinschalig, gezellig en lokaal houden. Een koor dat als Scala klinkt, dat klinkt als muziek in onze oren! Hoofdman Emmanuel Vansteenkiste neemt UiT in Midwest mee naar de eerste noot van het muzikaal verhaal van Vox Musica.

 

“We zijn met ons gat in de boter gevallen”

 

Vox musica is een koor dat ontstaan is in 1997. Op dat moment stopte in Roeselare een ander koor. Heel veel mensen vonden dit jammer en daarom werd toen Vox Musica opgericht, een koor en cultuurvereniging dat zingen combineert met andere activiteiten. Het idee was er, maar een locatie vinden bleek een hardere noot om te kraken. “We hadden al verschillende plaatsen uitgezocht maar allemaal zonder resultaat. Tot we uiteindelijk onze vaste repetitieplaats vonden bij de Heilig Hart parochie. En dit volledig gratis! Een plaats waar we vrij waren om ons ding te doen en waar er voldoende ruimte was om allerlei activiteiten voor te bereiden. We zijn met ons gat in de boter gevallen!”, aldus Emmanuel.

 

Wat begon als een jeugdkoor met enkel jongens van 10 tot 25, is nu uitgegroeid tot een vereniging met drie verschillende gemengde koren, onder leiding van twee dirigenten en twee pianisten. Emmanuel: “We hadden al snel door dat een koor met enkel jongens niet werkte, dus werden het jeugdkoor op een bepaald moment gemengd.” Tien jaar later kregen de oprichters van Vox Musica meer en meer vraag naar een koor voor heel jonge kinderen. Dat was de start van het tweede koor, Mini Musica, voor kinderen van 6 tot 12.

 

Dat betekent dat er tussen 10 en 12 jaar een overlapping is met het jeugdkoor. “Mini Musicanten kunnen vanaf die leeftijd elke week een half uurtje repetitie meepikken van de Vox Musicanten zodat ze op een rustige manier kunnen kennis maken met de leden, de dirigent en de werkwijze van het jeugdkoor. Dat vinden we belangrijk omdat de liedjes die gezongen worden bij Vox Musica een stuk moeilijker zijn dan de kinderliedjes bij Mini Musica”, aldus Emmanuel.

 

Maar wat dan met de mensen die ouder zijn dan 25 en nog willen verder zingen? “Ondanks de uitstroom uit het jeugdkoor, hadden veel leden interesse om te blijven zingen. Vijf jaar geleden beslisten we dan ook om het volwassen koor, Vox Plus, op te richten”, aldus Emmanuel. En daarmee komt dus elke leeftijdsgroep aan bod bij Vox Musica.

 

Een repertoire dat het cliché van koor = saai doorbreekt

 

Precies die leeftijdgroepen bepaalden mee wanneer de repetities zouden plaatsvinden. Emmanuel: “We hebben dit besproken met de leden zelf en gezien veel jonge mensen op zaterdag tussen 18u en 20u niets te doen hebben, is dit het repetitiemoment geworden van zowel Mini Musica als Vox Musica. Het voordeel is ook dat ze erna samen vaak nog naar een fuif gaan of iets gaan drinken, en dat versterkt de groepssfeer.” De volwassenen repeteren ook in het weekend, maar op zondag.

 

Dat de leden veel inspraak krijgen, blijkt ook uit het repertoire dat Vox Musica brengt. “Het repertoire dat we zingen, beslissen we meestal wel samen. Zowel dirigenten, leiders, maar ook leden mogen hun inbreng doen. Leden komen vaak af met een leuke popsong uit de muziekschool of een liedje dat ze hoorden op de radio. Dan bewerken we die of kopen we ze vierstemmig aan en dat maakt het ook leuker voor de groep.”

 

Vox Musica heeft dus een heel breed repertoire, van pop naar heel klassiek, gospel en filmmuziek maar ook liturgische muziek. Alles komt aan bod. Een repertoire dat het cliché van koor is gelijk aan ‘saai’ doorbreekt en een heel breed publiek aantrekt. “We trekken een vrij gemengd publiek aan, van jong tot oud. Niet alleen familie van de leden maar evengoed ook mensen uit de culturele wereld en andere muziekverenigingen zien ons graag aan het werk. Als we verder buiten Roeselare optreden, bijvoorbeeld toen we als verrassingsgast optraden met de U2 Tribute Band, merken we wel dat het publiek heel enthousiast is, ook al kennen ze ons niet.”

 

“Een volledige expozaal die meezingt met ons, dat geeft wel een kick”

 

Een volle zaal voor een concert van Vox Musica in de Spil is dus geen uitzondering. Maar Vox Musica geeft niet alleen concerten. “We proberen te variëren in het soort optredens. Zo treden we ook op bij huwelijken en liturgische vieringen en werken we soms samen met een harmonie of een fanfare.” Twee optredens staken er volgens Emmanuel wel bovenuit: “Tijdens de Proms in de expohallen in Roeselare, een mini-versie van de Night of the Proms, mochten we de backing-vocals doen van artiesten als Johnny Logan, Peter Koelewijn en Andrea Croonenberghs. Ook de CD-opnames in een echte studio waren voor velen een hoogtepunt.” Mensen die op de Proms aanwezig waren, praten er nog over na hoe Vox Musica een volle zaal (ongeveer 2500 mensen) kon laten meezingen. Ook op de CD’s kwam niets dan lof: “Mensen die de CD’s hebben, willen ons daardoor ook live aan het werk zien.”

 

Niet alleen in België, maar ook in het buitenland kan Vox Musica op heel wat positieve reacties rekenen. Emmanuel: “De laatste vijf à zes jaar organiseren we een koorreis, waar we dan ook optreden. Op een bepaalde koorreis waren we uitgenodigd door een vereniging in Girona om daar op te treden in de basiliek op een berg boven de stad. Toen we daar aankwamen, hingen er overal affiches voor ons optreden, maar gezien het daar redelijk rustig was, hadden we er niet veel van verwacht. Voor het optreden zijn we de stad in getrokken en kwamen we een pas getrouwd koppel tegen. Daarop is een deel van de groep spontaan beginnen zingen. Zij vonden dat de max en hebben ons dan ook voorgesteld aan hun familie.”  Maar dat was niet de enige positieve ontvangst. “Toen we terugkwamen in de basiliek, zaten 400 mensen te wachten op ons, die van overal in Girona naar de basiliek afgezakt waren om ons, een Belgisch koor, aan het werk te zien. Dat was een prachtig moment”, aldus Emmanuel. Ook op hun koorreis in en rond Barcelona konden ze op veel enthousiasme van de locals rekenen.

 

“Het belangrijkste criterium voor een goeie stemtest is toonvastheid”

 

Die optredens in binnen- en buitenland zijn goeie reclame voor Vox Musica. Veel mensen krijgen dan ook de smaak te pakken en willen zich bij de vereniging aansluiten. “Mensen die in het koor willen gaan, kunnen eerst contact opnemen via info@voxmusica.be of 051 22 96 25. Zo krijgen ze eerst wat meer info. Daarna kunnen ze eens komen luisteren naar een repetitie en kennismaken met de werking van het koor”, aldus Emmanuel.

 

Wie daarna graag wil aansluiten bij Vox Musica, moet eerst een stemtest aanvragen via de website. Dat kan doorheen het hele jaar. Slagen in deze test is een voorwaarde om lid te worden van de vereniging. Emmanuel: “Het is vooral belangrijk dat kandidaten toon kunnen houden. Het hoeven daarom geen solisten te zijn en ze hoeven ook niet allemaal noten te kunnen lezen.” Ook bij de overgang van het ene koor naar het andere, is een stemtest verplicht. Eens je geslaagd bent voor de test, kan je voor slechts 30 euro genieten van een volledig jaar zangplezier!

 

“De kampen zijn voor ons een soort bekroning van het werkjaar”

 

Soms gebeurt het echter dat kandidaten niet slagen in de stemtest. Maar dat wil niet zeggen dat je als niet-lid geen deel kan uitmaken van de vereniging! Op de activiteiten die Vox Musica organiseert, zijn ook niet-leden welkom! “De activiteiten staan open voor iedereen. Op de kampen bijvoorbeeld hebben we vaak klasgenootjes, broers en zussen die ook meegaan. Zo krijgt iedereen de kans om het koor op een andere manier te leren kennen. Voor Vox Musica zijn die activiteiten een belangrijke manier om de band te versterken en zo ook de leden te behouden”, aldus Emmanuel.

 

De activiteiten doorheen het jaar zijn, net als hun repertoire, heel divers en aangepast volgens leeftijdsgroep. “De kleinsten van Mini Musica kunnen zich uitleven op verschillende namiddagactiviteiten. Meestal organiseren we spelletjes of een kerst- of sinterklaasfeestje waar de kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.” Voor het jeugdkoor wordt dan eerder een fietstocht of iets anders georganiseerd. Het volwassen koor kan dan weer de band versterken door een daguitstap te maken, te gaan bowlen of een zomerbarbecue te organiseren. Binnenkort staat voor Vox Plus misschien ook een meerdaagse uitwisseling met een koor  uit Engeland op het programma.

 

Eén van dé hoogtepunten van de activiteiten zijn toch wel de twee kampen voor -15-jarigen en +15-jarigen. Emmanuel: “Voor ons zijn de kampen een beetje de bekroning van het werkjaar. Gezien we net zoals de scholen in juli en augustus stil liggen, kunnen leden en niet-leden in die periode op ‘kamp Kleinen’ of ‘kamp Groten’ gaan. Daar staan de activiteiten centraal, niet het zingen.” Kamp Kleinen is voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Zij worden op dit tiendaagse kamp willekeurig ingedeeld in groepjes, of ‘nesten’, en doen dan dezelfde activiteiten als op een chiro- of scoutskamp: speurtocht, dagtocht,….  Tijdens het vijfdaagse kamp Groten (van 15 tot en met 25 jaar) moeten de kampleden eerder als één grote groep opdrachten proberen te vervullen, een beetje zoals de Mol.

 

“Mannen worden stilaan een ‘uitstervende soort’ “

 

Dit werkjaar (2017-2018) komen daar nog enkele extra activiteiten bij. Vox Musica bestaat namelijk 20 jaar en dat moet gevierd worden! Emmanuel: “We gaven onder andere al een feestje voor de leden en gaven met het jeugdkoor een concert in de Spil. Vox Plus organiseerde een optreden met fuif achteraf en Mini Musica organiseerde een soort speelnamiddag.” Maar het grote feest moet nog komen. “Als apotheose treden we op 21 en 22 april allemaal samen op in de Spil in Roeselare. Dit zal net zoals andere jaren ingekleed worden volgens een bepaald thema.“ Iedereen werkt mee aan de creatieve kant van het concert. Sommigen knutselen het decor bij elkaar, anderen maken filmpjes om af te spelen tijdens de liedjes en er zijn ook leden die verrassingsacts in elkaar steken. Maar er is nog meer: “Om het leuk te houden voor het publiek, combineren we het zingen ook met bijpassende kledij en een danspasje af en toe”, aldus Emmanuel. Wat het thema voor het verjaardagsconcert wordt, blijft voorlopig nog een geheim.

 

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om ze zelf aan het werk te zien? Volg ze dan op de voet via instagram, facebook en twitter en ontdek wanneer hun volgend optreden is. Wil je ze liever zelf boeken voor een huwelijk of een ander evenement? Dat kan via hun website! Ook het koor vervoegen kan via diezelfde website! Nog een kleine tip van Emmanuel: “We merken dat het koor aan het ‘vervrouwelijken’ is. Mannen worden stilaan een ‘uitstervende soort’ in ons koor. Dus mannen, niet twijfelen, gewoon doen!”