Op bezoek bij: De Verenigde Vrienden

Identikit:

 

  • Naam: VZW koninklijke harmonie de Verenigde Vrienden Hooglede-Gits
  • Sinds: 1828, ongeveer 190 jaar geleden
  • Gemeente: Hooglede-Gits
  • Aantal leden vandaag: 110, een kleine 70 bij de grote harmonie, een kleine 30 bij de jeugdharmonie en 15 à 20 bij het trommelkorps
  • Volgende evenementen:

- Het Lenteconcert “Stories” op zondag 22 april om 18u in de Gulden Zonne. (grote harmonie en jeugdharmonie samen)

- Nacht van de Punch op zaterdag 15 september in de Expohallen in Roeselare (enkel grote harmonie samen met andere artiesten)

- Music for Kids (jeugdharmonie) op zondag 8 april om 14u in de Gulden Zonne in Hooglede

 

De maand april staat bij UiT in Midwest in het teken van muzikaliteit. De vliegende reporter maakte kennis met een muziekharmonie uit Hooglede-Gits waar de sociale, vriendschappelijke sfeer centraal staat. De oorsprong van hun naam, De Verenigde Vrienden, hoef je dus niet ver te zoeken. Dirigent Tom Hondeghem verklapte ons wat het geheim recept is voor deze succesvolle,enthousiaste, harmonieus klinkende muziekvereniging.

 

“We wilden de toekomst van de harmonie garanderen. Zo ontstond het jeugdensemble.”

De geschiedenis van de harmonie ‘De verenigde vrienden’ bestrijkt een hele lange periode. Ze ontstond in 1928, ongeveer 190 jaar geleden, als een vorm van extra ontspanning naast het harde werkleven. Tom: “De vereniging is ontstaan als een harmonie maar is heel lang een fanfarebezetting geweest. Het verschil met een harmonie is dat er bij een fanfare geen dwarsfluit, klarinet en fagotten spelen. Uiteindelijk is de fanfare dan in 2009 terug overgeschakeld op een harmonie.” Het antwoord op het exacte ontstaan van de harmonie moest Tom ons schuldig blijven, maar hij vertelde ons wel een interessant weetje: “Meestal ontstonden harmonieën puur uit een groep vrienden die samen willen musiceren en zich ontspannen na het harde labeur. Vandaar ook de naam van onze harmonie ‘De verenigde vrienden’.” Wie de exacte geschiedenis van de muziekvereniging wil te weten komen, kan een exemplaar van het kroniekenboek kopen. “Het boek kan je nog altijd verkrijgen voor de schappelijke prijs van 30 euro. Daarvoor sturen de geïnteresseerden best een mailtje naar tomas.demeyer@telenet.be", aldus Tom.

 

Maar de VZW de Verenigde Vrienden bestaat uit meer dan enkel de grote harmonie. Er zijn in de loop der jaren ook verschillende neventakken ontstaan: “Ruim dertig jaar geleden wilden de bestuursleden de toekomst en het niveau van het orkest blijven garanderen. Ze kwamen tot de conclusie dat daarvoor een goeie jeugdwerking nodig was. Zo is dan het jeugdensemble ‘De Jeugdige vrienden’ ontstaan”, aldus Tom. Sinds januari 2015 is Tom ook dirigent van deze jonge muzikantengroep. Tom: “We hebben ook nog een drumkorps voor mensen die ongeschoold zijn in de muziek maar toch graag een instrument willen bespelen. Deze staat onder leiding van Pieter Verholle. Als laatste hebben we ook nog de ‘Al Capones’. Die groep bestaat uit een kleine 15 mensen en is eigenlijk ontstaan doordat veel mensen vroegen of we niet met een klein groepje muzikanten konden komen spelen op hun evenement. Een groep vrienden uit de grote harmonie zijn daarop ingegaan en werkten hun eigen repertoire uit.” De nadruk bij de Al Capones ligt vooral op het ambiancegehalte. Een dirigent is dan ook niet nodig.

 

“De perfecte balans: discipline en gezag in combinatie met een sociale, volkse sfeer.”

 

Achter zo’n grote vereniging moét wel een sterk team zitten dat alles in goeie banen leidt. Tom heeft dan ook niets dan lof voor het groeiende, enthousiaste bestuur: “We hebben een bestuur waar jeugdige, gemotiveerde en creatieve mensen in zitten. En dat is wat een vereniging nodig heeft. Een bestuur met mensen die zich voor de volle honderd procent inzetten en enthousiasme uitstralen.” Maar met een enthousiast bestuur alleen bouw je geen succesvolle vereniging. Volgens Tom is daar meer voor nodig: “Voor mij bestaat een goeie en succesvolle vereniging uit een driehoekswerking. De dirigent moet een klik hebben met de muzikanten en het bestuur maar omgekeerd moeten zij ook een klik hebben met de dirigent. Ik vind dat ze dit bij de harmonie De Verenigde Vrienden heel goed nastreven.” Daarnaast vindt de dirigent ook een goeie balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Tom: “Met inspanning bedoel ik dat het artistieke niveau goed moet zijn maar anderzijds moet er ook ontspanning zijn en moet er een sociale sfeer heersen. De leden moeten graag komen en er moet een balans zijn tussen de twee, anders werkt het niet”, aldus een overtuigde Tom. Hij verklapte ons het geheime recept voor de perfecte balans: “Je moet discipline en gezag kweken als dirigent maar dan op een volkse en sociaal aangename manier.”

 

De boog kan niet altijd gespannen staan dus, en dat hebben de Verenigde Vrienden goed begrepen. Ze combineren daarom af en toe eens een repetitie of optreden met een activiteit. Tom: “We organiseerden al eens een fietsdag met een verrassingsactiviteit. Soms organiseren we aansluitend op een repetitienamiddag ook eens een barbecue. Daarnaast kunnen de leden op de nieuwjaarsreceptie ook nagenieten van Nacht van de Punch. De activiteiten zijn puur voor ons eigen korps, zowel voor de jeugd, de grote harmonie als de drumband. Uiteraard zijn ook vrienden en familie welkom tegen een kleine bijdrage.”

 

“3000 à 4000 man die mee zingt, danst en roept, ik krijg er spontaan terug kippenvel van.”

 

Eén activiteit is het hoogtepunt en ook wel hét uithangbord voor de harmonie: Nacht van de Punch. Hoewel het meer een concert is dan een activiteit, bestempelt Tom het toch als een activiteit op zich. “Er kruipt heel veel tijd en werk in de organisatie van het evenement. Twee keer per week leven we daar naartoe met de grote harmonie. Nacht van de Punch is voor de harmonie op een podium zitten met heel indrukwekkende belichtingseffecten, interessante opstelling van het podium, samenwerken met topartiesten en 3000 tot 4000 man voor jou die zit te roepen, meezingen, dansen zelfs tot op de tafels toe. Ik krijg er spontaan terug kippenvel van”, aldus een enthousiaste Tom. Zo naar een concert toeleven, dat schept een enorme band. Tom: “Ik eis veel van het orkest op dat moment. Ze moeten het allemaal kunnen spelen, zowel gemakkelijke als moeilijke stukken. Er kruipt enorm veel energie en voorbereiding in, maar je krijgt er net zoveel voldoening voor terug, ook van je muzikanten.”

 

Kort samengevat is Nacht van de Punch dus een totaalspektakel met spectaculair licht, goeie externe topartiesten, mooie backing vocals en nog enkele extra muzikanten op elektrische gitaren, drums en keyboards. Maar waar komt de naam vandaan? “De Nacht van de Punch begint altijd met een traditionele openingsceremonie. Onze punch chef kok maakt dan live de punch, warmt deze op en serveert ze. Voeg daarbij nog een beetje showgehalte zoals paaldansers of mensen die marcheren, en je hebt een speciale openingsceremonie”, aldus een fiere dirigent. Tegenwoordig gaat dit ‘feestje’ door in de expohallen in Roeselare, maar het was ooit anders. Tom: “Nacht van de Punch is ooit gestart in de Gulden Zonne. Daar werd het na een tijdje te klein, waardoor we naar de Vossenberg zijn getrokken. Het enthousiasme van het publiek was zodanig groot dat het ook daar te klein werd en we uiteindelijk in de expohallen beland zijn.” De dirigent kon nog geen tipje van de sluier oplichten voor dit jaar, maar dat het een speciale editie wordt, staat vast: “We vieren dit jaar de 25e editie van Nacht van de Punch en dat moet uiteraard gevierd worden. We verwachten opnieuw een heel groot publiek en het zal absoluut de moeite zijn. Qua muziekkeuze zal zowel jong als oud zeker aan z’n trekken komen.”

 

“Het lenteconcert samen met Die verdammte Spielerei was een topeditie.”

 

Nacht van de Punch is maar één van de vele eigen evenementen die de Verenigde Vrienden organiseert. Zo zijn er enkele concerten en evenementen waarvoor zowel het jeugdorkest als de grote harmonie de handen in elkaar slaan. Tom: “We hebben in april het lenteconcert op zondag. Dit gaat door in de grote zaal van de Gulden Zonne. Vorig jaar was dit volledig uitverkocht en konden we spreken van een topeditie. We speelden toen een dubbelconcert met ‘Die verdammte Spielerei’, tegenwoordig nationaal bekend dankzij Studio Brussel. Daarnaast hebben we ook het kerstaperitiefconcert dat doorgaat in diezelfde zaal. Dan werken we vaak samen met zang en aparte bezettingen en brengen we een licht repertoire. Als laatste hebben we ook nog het feest van de muziek, Sint Cecilia. Dat is een feestweekend ter ere van de patroonheilige van de muziek, Sintus Cecilia. We organiseren dan een feest voor de gedecoreerden, doen stapoptredens, groepsactiviteiten en we luisteren ook een misviering op met de grote harmonie en de jeugdharmonie.” Net zoals de grote harmonie met de Nacht van de Punch, heeft ook het jeugdorkest haar eigen projecten. “Op het einde van het jaar organiseren we een soort “school is out” concert voor ouders en familie. Op 8 april hebben we ook “Music for Kids”, een instrumentenvoorstelling voor starters en leken in de muziek. Vanaf volgend jaar willen we ook een een soort play-in repetitieweekend organiseren”, aldus de dirigent.

 

Wie de Verenigde Vrienden uit Hooglede-Gits graag zelf op hun evenement wil, krijgt daartoe ook de kans. Tom: “Mits overleg met het bestuur en als we genoeg muzikanten hebben, kunnen wij ook optreden op externe events. Zo werden de Al Capones al gevraagd voor verschillende kleinschalige evenementen zoals voetbalmatchen, barbecues of wielrennen. Zij gaan dan als sweetband vooral lichte muziek en ambiancemuziek spelen. Het drumkorps gaat dan eerder op straat marcheren maar heeft ook al meegespeeld op Nacht van de Punch en het lenteconcert. Als harmonie gaan wij eerder spelen op de grotere evenementen. Zo mochten we al eens een voorprogramma spelen op de Vossenberg. Maar ook op huwelijksfeesten spelen we af en toe eens.”

 

“Elk evenement heeft zijn eigen aangepast repertoire: van klassiek tot pop en jazz.”

 

Dat zijn een heleboel verschillende evenementen. Een aangepast repertoire is dan ook geen overbodige luxe. “We hebben heel wat repertoires liggen, van klassiek tot de meest lichte pop en jazz. Voor het lenteconcert brengen we meestal een variatie van echte goeie blaasmuziek gecombineerd met een aantal lichtere nummers en medleys om het publiek mee te hebben. Op het kerstaperitiefconcert brengen we eerder lichte kerstmuziek, aanschouwbaar voor elke leek in de muziek maar toch met een goed niveau zodat de uitdaging voor het orkest erin blijft. We werken daarvoor ook samen met onze huiszangeres, product van onze harmonie, Lies Verholle”, legt een trotse Tom uit. Nacht van de Punch doet dan weer eerder denken aan ‘Night of the Proms’ maar met een heel ander concept. Tom: “We willen het publiek mee hebben in de vorm van een fuif/concert. Dat doen we onder andere door middel van medleys en recente nummers van op de radio, maar evengoed ook enkele klassiekers uit de jaren ’40 en ’50. Patje Krimson, Billy van Netsky, Metallica, La Gazza Ladra... allemaal zijn ze al de revue gepasseerd.”Af en toe stellen de leden zelf een repertoire voor. Mits open overleg met het bestuur, kan dit altijd.

 

Een uitgebreid repertoire vraagt ook veel inzet van de muzikanten, want zoals ze zeggen “oefening baart kunst”. Er wordt dan ook extra gerepeteerd in de aanloop naar de concerten. Tom: “De grote harmonie repeteert normaal op zaterdag van 19u tot 20u30 in de Gulden Zonne. De jeugdharmonie doet dit op woensdag van 19u15 tot 20u15. Als de concerten naderen, is er nog een extra repetitiemoment voor de grote harmonie op woensdag, na de jeugdharmonie. Het drumkorps repeteert tweewekelijks op zaterdagvoormiddag.” Soms repeteert de harmonie ook op verplaatsing, in het repetitielokaal van een bevriend muziekkorps bijvoorbeeld.

 

“Ik kijk wat andere orkesten doen en maak er mijn eigen interpretatie van.”

 

Na al die concerten zou je denken dat de inspiratie bij de dirigent op den duur zoek is, maar niets is minder waar:“Meestal gebruik ik wel een thema als rode draad voor een concert. Ik werkte al rond een verhaal, een land, een soort muziekstijl of bijvoorbeeld Belgische componisten en probeer daarbij ook te letten op een gevarieerd niveau en luistergewicht.” Ook de sociale media vormen een grote hulp voor Tom. Zo haalt hij inspiratie uit de vele filmpjes op youtube en komt hij via suggesties uit bij verrassende muziek. Ook op Facebook komt hij via componisten of vrienden vaak uit op nieuw werk. Maar er zijn nog andere bronnen van inspiratie: “Ik bezoek ook regelmatig de websites van uitgeverijen en volg de catalogussen op. Verder beluister ik concertrepertoires op wedstrijden en ga ik ook zelf af en toe naar concerten luisteren. Daar pik ik dan iets op en probeer ik er ons eigen ding van te maken door interpretatie. Daarmee bedoel ik dat we bepaalde zaken aan de uitvoering veranderen zoals het tempo, het soort instrument, werken met contrast...”

 

Een gevarieerd repertoire en verschillende evenementen, dat zorgt ook voor een breed publiek. Zowel leken in de muziek als geschoolde mensen komen bij De Verenigde Vrienden aan hun trekken. Tom: “Bij de lenteconcerten zien we vooral familieleden en vrienden van leden. Zij komen vooral voor het artistieke aspect. Op Nacht van de Punch komt een hele grote leeftijdscategorie, van tieners die de eerste keer mogen uitgaan tot tachtigers. Dat zijn vooral mensen die uit zijn op feest en spektakel. Het breedste publiek vinden we toch op het kerstaperitiefconcert omdat dit een familiaal, warm gebeuren is.” De meeste concerten konden al rekenen op heel wat lovende reacties, al is dit niet altijd het geval. “Je merkt vaak de appreciatie van het publiek. Zo kregen we al eens een staande ovatie of begonnen mensen spontaan te roepen “bravo” of “waaw”. Dan weet je dat ze mee waren in het verhaal. Af en toe krijgen we ook wel eens een puntje van kritiek, maar dat nemen we dan mee als feedback.”

 

“Oproep aan trombones, hoorns, trompetten en klarinetten”

 

Er komen dus overwegend positieve reacties van het publiek. Soms leiden concerten er zelfs toe dat er extra leden bij het korps komen. Tom: “Veel leden zijn bij ons terecht gekomen omdat ze naar Nacht van de Punch gekomen zijn of naar onze concerten gekomen zijn en zelf ‘goesting’ gekregen hebben om mee te spelen. Anderzijds zijn er velen die via vrienden of familie bij ons terechtkomen. Soms gebeurt het ook omgekeerd en stellen wij de vraag of iemand die goed een instrument speelt en vrij is op zaterdagavond niet bij ons wil komen spelen.”

 

Kortom: de Verenigde Vrienden is een bloeiend en gedreven korps dat vooruit wil. Maar wat moet je doen om bij dit korps te kunnen aansluiten? “Wie wil inschrijven, neemt het best contact op met de bestuursleden via onze website of de facebookpagina. Ze kunnen ook contact opnemen met mij”, aldus Tom. Iedereen is van harte welkom, maar aan de inschrijving is ook een voorwaarde verbonden. “Wie wil instromen in de jeugdharmonie, kan dit na één jaar instrument aan de muziekacademie. Meestal loopt dit gelijk met het eerste middelbaar. Daarna kunnen ze doorstromen naar de grote harmonie maar daarbij is het wel belangrijk dat ze het blijven combineren met de jeugd.

 

Ook volwassenen die op latere leeftijd startten met een instrument zijn welkom in de jeugdharmonie.” Voor het drumkorps is er geen voorwaarde. Je krijgt in het begin een praktische notenleer op het instrument en leert marcheren en trommelmarsen spelen. De dirigent voegde nog een belangrijke opmerking toe voor de grote harmonie: “Hoewel iedereen welkom is, zijn er bepaalde instrumenten in het bijzonder die extra welkom zijn. We hebben nog nood aan extra trombones, trompetten, hoorns of klarinetten.” Bespeel je één van deze instrumenten? Niet twijfelen dus, gewoon inschrijven! Passie en motivatie zijn het belangrijkste!

 

Heb je na het lezen van het artikel zin gekregen om ze eens aan het werk te zien? Kom dan op zaterdag 22 april naar hun lenteconcert in de Gulden Zonne. Deze staat dit jaar in het teken van sages, legendes en sprookjes. Dirigent Tom lichtte nog een tipje van de sluier op: “Het wordt een examen en concert ineen met een vleugje parfum en een boeiend verhaal.”